fbpx

Blog

Waarom is fit zijn nu nóg belangrijker?

“Mensen met ziekten die gerelateerd kunnen worden aan leefstijl, zoals hart- en vaatziekten, obesitas en rokerslongen hebben naar schatting 250% (!) meer kans op een IC-opname als gevolg van een Corona infectie.”

Remco S. Kuipers, Martijn Van Winkelhof

Tijdens de Corona crisis en de daaruit voortkomende maatregelen vanuit het Kabinet is gebleken hoe wij in Nederland creatief kunnen zijn als het gaat om fitness.
Sportscholen zijn vanaf 15 maart gesloten en dit heeft Nederlanders die geregeld gebruik maken van fitness faciliteiten flink beperkt in hun mogelijkheid tot beweging en training. 
Echter is de personal training die wij van PIT Fitness aanbieden de eerste maanden van de crisis voortgezet, met gepaste maatregelen om dit zo veilig en verantwoordelijk mogelijk te laten verlopen. 

Corona virus laat het voordeel van een gezonde leefstijl zien

Met name ongezonde mensen komen op de Intensive Care terecht met Corona. Dit toont dat het voorkomen van besmetting meer zijn vruchten afwerpt dan het behandelen van een infectie. Remco S. Kuipers, cardioloog en farmacoloog, en Martijn van Winkelhof, fiscalist en bedrijfskundige komen tot de bovenstaande constatering, beschreven in het NRC op 1 april 2020.

Nederland heeft een hoge positie als het gaat om de kwaliteit van de collectieve gezondheidszorg in Europa. Wel blijkt dat veel ziekenhuizen een enorm hoog aantal patiënten met ouderdomsziekten hebben, die op een steeds jongere leeftijd blijken op te treden. Het gaat hier om welvaartsziekten die ontstaan als gevolg van ongezonde leefstijlen zoals roken en luchtvervuiling, maar ook bewegingsarmoede en ongezonde voeding.
Mensen met ziekten die gerelateerd kunnen worden aan leefstijl, zoals hart- en vaatziekten, obesitas en rokerslongen hebben naar schatting 250% (!) meer kans op een IC-opname als gevolg van een Corona infectie.

Overgewicht en de verhoogde kans op Corona complicaties

Het lijkt er sterk op dat het risico op complicaties bij een Corona infectie groter is bij mensen met overgewicht. Diederik Gommers, hoofd van de IC-vereniging, stelt dat 80% van de patiënten met Corona op de Intensive Care overgewicht heeft. Dit baseerde hij op zijn eigen indruk en die van zijn collega’s. Onderzoeken uit het buitenland bevestigen zijn indruk. In Groot-Brittannië blijkt bijvoorbeeld dat onder ruim 700 patiënten op de Intensive Care 70% daarvan sterk overgewicht heeft. Volgens hoogleraar Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC stelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat vet ziek kan maken. Zij is o.a. gespecialiseerd in obesitas. In vetweefsel, met name in buikvet, worden allerlei ontstekingsstoffen aangemaakt, wat een chronische lichte ontsteking veroorzaakt.

Deze ontsteking kan het ontstaan van hart- en vaatzieken en diabetes type 2 prikkelen. De mensen met deze specifieke aandoeningen blijken bij een Corona besmetting de ernstige complicaties op te lopen. De chronische ontsteking heeft een effect op het immuunsysteem, die natuurlijk continu aan het werk is en hierdoor in de war raakt. Hierdoor heeft het Corona virus sneller de mogelijkheid om zich te nestelen in het lichaam.

Tot slot heeft het Corona virus het opvallende kenmerk dat het zich aan de cellen van een mens hecht, specifiek aan een soort antenne aan de buitenkant van een cel (ACE2). Ook is er onlangs ontdekt door Chinese wetenschappers dat deze zogenaamde antennes niet enkel op cellen in de longen of darmen zitten, maar ook op vetcellen. Dit verhoogt dus de kans dat mensen met overgewicht het virus niet af kunnen weren. Dit zou theoretisch gezien moeten kloppen, maar dit moet nog wel nader onderzocht worden.

De rol van PIT

Al jaren werken de personal trainers van PIT Fitness dagelijks aan het verbeteren van de vitaliteit van haar leden. Sterker nog, hierin zijn wij officieel de beste van Nederland op het gebied van personal training. Ook nu helpen wij graag om eenieder fitter en vitaler te worden. Of dit nu gaat om de vetmassa verminderen, de longcapaciteit te vergroten of de algehele weerstand te verhogen: wij staan voor u klaar.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek zodat u spoedig kunt gaan werken aan uw fit- en gezondheid.

Update 11 mei: Wijziging bedrijfsactiviteiten COVID-19

Hierbij geven wij u ter kennis dat PIT Fitness per 15 maart 2020 de binnen-fitness activiteiten heeft gestaakt tot nader besluit van de Rijksoverheid. Vandaag, 11 mei, is dit besluit onveranderd en hopen wij op een hervatting van deze activiteiten op 1 juni 2020.
Vanaf heden vindt enkel medisch personal training binnen plaats.

De reguliere personal training is naar buiten verplaatst, op het terrein van de Lievekenshoek. Ook geven wij vanaf 11 mei wekelijkse bootcamps bij de Kaatsheuvelse Ijsbaan.

Bovenstaande veranderingen zijn allen in samenspraak en overeenstemming met gemeente Loon op Zand besproken.

Bij vragen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via ons telefoonnummer of via het contactformulier.

Coronavirus: Hoe gaan wij hiermee om?

Zou je nog steeds kunnen sporten bij PIT Fitness gedurende de verspreiding van COVID-19?

Bij PIT Fitness willen we alle leden bemoedigen te blijven sporten. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen, nemen wij extra maatregelen om het risico zo veel mogelijk te verkleinen.

Wat PIT Fitness onderscheid van risicovolle (sport) ruimtes; onze ruimte is klein, en daardoor goed te controleren op hygiëne en daarbij de desinfectie van alle gebruiksmaterialen.
Ook is onze ruimte voorzien van uitstekende luchtcirculatie en airconditioning.
Bovendien raden wij alle leden aan de voorschriften van de Rijksoverheid en het RIVM op te volgen. Dit betekent: Bij klachten van verkoudheid, hoesten of koorts, wordt jullie gevraagd sociale contacten te beperken. Hierdoor bestaat de kans dat de (Duo) Personal Training afgezegd moet worden.

Deze oproep blijft de komende dagen gelden, tot en met maandag 16 maart.
Wij doen ons uiterste best om de gemiste trainingen ten gevolge van bovenstaande oproep zo spoedig mogelijk in te halen.

Ten slotte willen wij jullie op het hart drukken dat een goede weerstand en een gezonde leefstijl het risico op het oplopen van het virus minimaliseert. Hierin speelt sporten en een gezonde voeding een belangrijke rol.

Van doel tot doen: Marco

In de ‘Van doel tot doen’ van PIT Premium Fitness willen wij de verhalen achter onze leden vertellen om je een kijkje te geven in de authentieke ervaringen bij PIT. Ditmaal de fitness journey van Marco, een ondernemer uit Wijk en Aalburg.

Marco heeft jaren zelf getraind, omdat hij thuis beschikking heeft tot fitnessapparaten. Hier kwam geen begeleiding van toepassing, waardoor hij regelmatig klachten had in o.a. zijn rug en schouders. Zodra hij thuis startte, had hij binnen de kortste keren pijnscheuten in zijn rug. Bovendien bleef een goed resultaat na regelmatig en hard trainen uit.

Doelstelling
Na langdurig klachten te ervaren tijdens het sporten en geen resultaat te zien, is Marco in augustus 2018 op internet naar personal training aanbieders gaan zoeken. Alles wat hij in de buurt van zijn woonplaats, Wijk en Aalburg, kon vinden sprak hem niet aan.
Nadat hij online PIT Premium Fitness in Kaatsheuvel tegen kwam, werd zijn aandacht vastgehouden. Het concept van PIT, wat o.a. gebaseerd is op kleinschaligheid en privacy, was precies waar Marco naar op zoek was.
Na het eerste contact is er een proefles geboekt, waarin Marco vrijblijvend kon ervaren of PIT Fitness bij hem paste. 
Dat PIT 25 kilometer van Wijk en Aalburg ligt, is geen drempel geweest voor hem.

‘De manier waarop Roy lesgeeft is precies waar ik naar op zoek was. Hij sprong er enorm uit door de grote belangstelling en betrokkenheid die vanaf dag één te merken was.’ 

Motivatie
Na 3 of 4 keer trainen merkte Marco dat hij geen last meer had van oefeningen waar hij normaal gesproken pijnscheuten in zijn rug en schouders van ervaarde. Hij begon steeds meer te leren over fitness in het algemeen, maar ook de voedingsadviezen bleken enorm nuttig en leerzaam.

Marco wilde graag meer variatie in zijn trainingen brengen en is samen met Roy gestart met de combinatie van fitness en boksen. Dit heeft hem nog meer plezier in sporten opgeleverd.
Het resultaatgericht en effectieve trainen bij PIT heeft Marco bovendien veel meer drive gegeven om thuis aanvullend te blijven trainen. 

Mindset
Marco heeft sinds zijn start bij PIT veel meer energie en kan zijn drukke werkdagen veel beter aan.  Eigenlijk heeft hij geen tijd voor trainen, wat veel ondernemers zullen herkennen, maar door het trainen bij Roy merkte hij dat hij veel productiever ging werken.

Familie
Marco zijn vrouw, Suzanne, maakte geen gebruik van de fitness faciliteiten thuis. Na de positieve verhalen van haar man heeft ze een proefles personal training genomen bij PIT. Dit vond ze hartstikke leuk en inmiddels is ze al een aantal maanden hard aan het trainen. Ze komt naar eigen zeggen met een glimlach binnen en vertrekt met diezelfde glimlach. 

Marco zijn broer Ronald en schoonzus Tineke nemen inmiddels ook enthousiast personal training af bij PIT. De zus van Tineke, Margret, heeft de goede verhalen van haar zus gehoord en is ondertussen ook gestart met PIT personal training met haar man Peter. 

Toekomst
De personal training bevalt nog steeds super goed. Marco zit 100 km per week in de auto vanuit Wijk en Aalburg om bij PIT te trainen en dat heeft hij er graag voor over. Het is altijd gezellig, PIT heeft leuke leden en natuurlijk de leuke connectie met Roy en de trainers. Marco is van plan om gestructureerd te blijven trainen bij PIT, met heel veel plezier. 

Heeft dit verhaal jouw interesse gewekt en wil jij meer weten? Vraag een vrijblijvende intake aan en bespreken wij samen jouw fitness doelstellingen. 

Interview met onze trainer Roy Pennings voor NL Actief

Onlangs is branche organisatie NL Actief onderzoek gaan doen naar het groeipotentieel in de fitnessbranche. Hierbij wilde ze graag de visie horen van beste personal trainer van Nederland Roy Pennings. De vraag luidt als volgt: Hoe verdubbelen we het aantal fitnessconsumenten in vijf jaar?

‘Meer kwaliteit bieden en achterdeur dichthouden’

‘Er zijn meerdere manieren om meer mensen te interesseren voor het product fitness. Maar willen we als sector écht verder groeien, dan moeten we beginnen met het dichthouden van de achterdeur. Het is leuk en aardig dat we met acties proberen om meer mensen lid te laten worden, maar als het gros na enkele maanden weer afhaakt en onze sector verlaat, is de groei slechts marginaal. Bovendien zullen die afhakers meestal geen ambassadeurs voor onze branche zijn, omdat ze wellicht teleurgesteld zijn dat ze hun doelen niet hebben behaald.

Ik vind dat we meer moeten investeren in de kwaliteit van begeleiding. Mensen betalen met hun abonnement nu vaak voor het ‘huren’ van de faciliteiten van een fitnessclub, maar niet voor de kennis van de professional. Terwijl die kennis juist het verschil kan maken en er wél voor kan zorgen dat doelen worden behaald. We moeten af van het gegeven dat fitnessconsumenten maar wat ‘aanrommelen’, omdat de begeleiding ontbreekt of onvoldoende is. Ik ben ook van mening dat we nog beter zichtbaar moeten maken welke professionals en personal trainers over de juiste competenties beschikken. Dat is voor de meeste fitnessconsumenten, denk ik, onbekend. Iedereen mag zich personal trainer noemen, dat is slecht voor ons vak, dat holt de kwaliteit uit. Het is wenselijk als onze professie beter beschermd zou zijn, we zijn per slot van rekening bezig met de fitheid en gezondheid van mensen.

In onze PT-studio hebben wij een jaarlijkse ‘uitval’ van slechts 10%. Dat betekent dat 90% van onze klanten lid blijft. Waarom? Omdat ze kwalitatief goed worden begeleid, omdat ze persoonlijke aandacht krijgen en omdat ze succesvol werken aan reële doelen. Eigenlijk zou iedere fitnessconsument zo begeleid moeten worden naar een betere leefstijl. Zeker de mensen die minder gemotiveerd zijn om te sporten en bewegen. De groei van onze branche zit vooral ook in die groep, niet zozeer in de mensen die zelf al heel sterk gemotiveerd zijn. Die blijven wel fitnessen. Het gaat juist om de groep die sporten en bewegen minder leuk vindt, maar wel begrijpt dat het nodig is. Dat is een grote groep en daar liggen kansen voor onze sector om sterk te groeien. Maar dan moeten we wel meer kwaliteit in de begeleiding gaan bieden.’

Roy Pennings van PIT Fitness uit Kaatsheuvel is in 2019 uitgeroepen tot de beste personal trainer van Nederland.

Dit interview is in volledigheid verschenen in het Ezine van NL Actief #16 februari 2020.