fbpx

Blog

Beste Personal Trainer van Nederland 2020 – #2

De start van de competitie

Begin november van 2020 was het weer zover, de start van de verkiezing van de Dutch Fitness Awards waar onder andere de beste Personal Trainer van Nederland wordt verkozen. Zoals elk ander jaar start de verkiezing met een stemronde voor de populariteitsprijzen. Tijdens deze ronde kunnen leden hun stem uitbrengen op hun favoriete personal trainers en fitnessclubs. Wanneer de club of trainers veel stemmen hebben verzameld en een goede algehele waardering krijgen, kunnen zij de titel voor beste Personal Training studio of fitnessclub van de gemeente en provincie winnen. Ook dit jaar hebben wij voor de derde keer op rij de titel voor de beste Personal Training studio van de gemeente Loon Op Zand gewonnen.

De landelijke titels

De interessantere prijzen zijn hierna te winnen, namelijk de titels voor de beste Fitnessclub van Nederland en de beste Personal Trainer van Nederland. Onze trainer Roy heeft de titel beste Personal Trainer van Nederland in 2019 in ontvangst mogen nemen dus ook dit jaar was hij weer van de partij om deel te nemen aan de verkiezing.

Dit is een aparte verkiezing en staat los van de populariteitsprijs. Er moest allereerst een assessment ingevuld worden, waar antwoord gegeven wordt op verschillende vragen. Denk hierbij aan ‘Wat is je visie op de fitnessbranche?’ en ‘Wat is je mening over 24/7 coaching?’. Deze assessments komen ingevuld binnen bij de zeven koppige vakjury bestaande uit verschillende experts uit de branche. De antwoorden zijn anoniem gemaakt waardoor de de vakjury een anoniem oordeel velt over de deelnemers. Op basis hiervan werd een top 10 samengesteld en ook dit jaar zat Roy er weer bij.

Nadat Roy te horen kreeg dat hij weer in de top 10 zat van de beste Personal Trainers van Nederland, werd hij uitgenodigd om een pitch te doen voor de vakjury, gevolgd door verschillende verdiepende vragen. Dit ging dit jaar allemaal via Zoom, dus dat was even anders dan het jaar ervoor waarbij dit fysiek plaatsvond. Een dag later kregen we het mooie nieuws dat Roy ook in de top 3 was doorgedrongen.

Een foto van onze trainer Roy met de prijzen van 2019: Beste Personal Trainer van Nederland en beste Personal Training studio van de gemeente Loon Op Zand.

Het eindresultaat

Maandag 30 november was het eindelijk zo ver, de Awardshow waar de titel beste Personal Trainer van Nederland 2020 werd toebedeeld aan iemand uit de top 3. Na twee uur te hebben gewacht in de uitzending, waren we aan de beurt. Dit jaar heeft Roy het geschopt tot plaats twee in de verkiezing van beste Personal Trainer van Nederland. Een mooi resultaat waar wij bij PIT Fitness allemaal zeer tevreden over zijn.

Wil jij graag met Roy aan de slag bij PIT Fitness? Neem dan snel contact op via ons contactformulier en claim je vrijblijvende try-out.

Update 1 juli: Heropening reguliere wijze

Vanaf heden zijn wij weer op reguliere wijze geopend. Wegens de versoepelingen die vanaf vandaag ingaan, kunnen wij al onze bedrijfsactiviteiten en trainingen weer hervatten.

In het definitieve protocol schrijft NL Actief dat sporten op 1,5 meter op eigen verantwoordelijkheid is. Dit wil zeggen dat het zoveel mogelijk wordt aangeraden maar geen verplichting is. Wij gaan ervan uit dat al onze sporters hier zelf een goede inschatting in kunnen maken, hoe zij hier het beste mee omgaan. Wij volgen de voorschriften van de branche organisatie op in combinatie met de regels van het RIVM.

Sporten wordt hier altijd op afspraak gedaan en dat zal nu niet anders zijn. Mocht je je niet lekker voelen, meldt dit dan zoals gewoonlijk bij je trainer zodat we de afspraak kunnen verzetten wanneer je weer beter bent.

Spoedig zullen we onze groepslessen ook weer oppakken, zodat al onze sporters eindelijk weer met maximale inzet aan hun doelstelling kunnen werken.

Geef je de voorkeur aan het sporten in een lege ruimte? Geef dat dan aan een van de trainers door, dan zorgen wij dat dit mogelijk gemaakt wordt. Tot snel!

Risico’s bij het hervatten van training na een periode van stil zitten

Nadat iedereen voor een periode noodgedwongen thuis zat, gingen veel mensen met veel motivatie thuis sporten. Aangezien dit voor veel mensen toch niet helemaal hun ding is, ontstond er snel een verval in frequentie en bij sommigen heeft dit zelfs geleid tot een aantal weken niet sporten. Vanaf 1 juli mag er weer een stuk meer op het gebied van binnen sport en veel zullen weer fanatiek aan het trainen geraken om de verloren tijd in te halen. Wat zijn de risico’s van het hervatten van trainen na een langere pauze? Hoe zorg ik ervoor dat ik risico’s bij het hervatten van training na een periode van stil zitten minimaliseer?

Risico inventarisatie

Iedereen wil graag weer zo snel mogelijk starten wanneer de situatie het toelaat. Of het nou het bezoeken van sportschool is, lange afstanden rennen of een training in de buitenlucht, we hebben er weer zin in. Is het echter mogelijk om verloren tijd in te halen? Lopen we een groter risico om blessures op te lopen?

In deze blog gaan we ervan uit dat de inspanning die je tijdens eventuele thuistrainingen hebt gedaan, niet gelijk is aan de inspanning die je normaliter levert bij je reguliere trainingsregime.

Laten we allereerst voorop stellen dat het meest belangrijke in de aankomende periode is, om blessurevrij te blijven. Het is geen verrassing dat een gezond sportteam het gehele seizoen beter presteert dan een team dat geplaagd wordt door veel blessureleed. Dit geldt dus ook voor jou als individu. De hoogte van het risico in het oplopen van een blessure kan tot op heden enkel bepaald worden volgens een geschiedenis van vorige blessures. Wanneer er eerder onderrug klachten waren, is de kans aannemelijk dat de onderrug het meest vatbaar is voor een nieuwe blessure. Het trainingsregime wat eerder geen blessures opleverde, biedt geen zekerheid op het niet ontstaan van een nieuwe blessure.

Algehele preventie speelt hierin een grote rol om het risico te beperken. Een onderzoek, uitgevoerd door Lauersen et al., liet zien dat krachttraining een vermindering in sportblessures van 68% liet zien en overbelasting blessures met 50%. Dit klinkt natuurlijk als muziek in de oren. Relatief sterkere individuen lieten verder een verminderd risico in blessures zien ten opzichte van minder sterke individuen, ondanks dat de sterkere individuen hun lichaam ook zwaarder belastte. Het euvel in dit onderzoek is, dat deze uitgevoerd is op deelnemers die van te voren al sportten. Onderzoeken waarin deelnemers het sporten na een tussenstop hervatten, zijn niet beschikbaar.

Aangezien er niet voldoende onderzoek is gedaan naar de relatie tussen blessure risico na het hervatten van een trainingsregime na een tussenstop, is er geen ‘bullet-proof’ plan wat er met zekerheid voor zorgt dat je geen blessures zult oplopen. Deze blog wordt echter niet afgesloten met het ophalen van de schouders als het gaat om dit onderwerp. Hieronder volgen wat tips die je kunt toepassen om het risico toch zo laag mogelijk te houden.

Implementatie in trainingsregime

 1. Voel opnieuw aan wat lukt en wat niet lukt.
  Waar je eerst wellicht een flink gewicht kan squatten, lukt dat nu waarschijnlijk niet direct. Ga niet koste wat het kost weer direct de stang volgooien met gewichten om maar weer zo snel mogelijk op het oude gewicht terug te komen. Bouw het rustig op en kijk wat je in de huidige situatie wel en niet kunt. Zie progressie als iets moois in plaats van een obstakel wat je zo snel mogelijk moet overkomen om op ‘het oude niveau’ terug te komen. Door te snel een te hoge belasting op het lichaam te zetten, is het risico op een blessure het grootst. Er is bewijs dat zelfs één set per oefening al een toename in kracht en spiermassa kan opleveren. Start dus bijna lachwekkend laag in gewicht en intensiteit voor jezelf en bouw het geleidelijk op in plaats van het opzoeken van grenzen.
 2. Leer hoe je je training opnieuw reguleert
  Normaal gesproken is het testen van de 1RM (maximale gewicht wat je één keer kunt uitvoeren) een goede indicatie voor programmering aangezien er een percentage van dit gewicht gekoppeld kan worden aan een aantal herhalingen voor maximale inspanning. Aangezien je de oefeningen die je waarschijnlijk weer gaat uitvoeren, een tijd niet hebt gedaan, is dit niet verstandig. Start met sets van 5-8 herhalingen en pak een gewicht waarop je ongeveer 3 herhalingen reserve over hebt tot falen en bouw het gewicht van daaruit op. Zodra je weer in de buurt komt hiermee van het oorspronkelijke gewicht waarop je 8-12 herhalingen maakte, kun je een eerste start maken aan een regime wat op de oude leekt of natuurlijk een verbeterde versie.
 3. Houd rekening met tempo en bewegingsbereik
  Bij een squat kon je eerst misschien wel bijna tot aan de grond doorzakken met een explosieve beweging terug naar boven. Data aangeleverd door Kalkhoven en Cook laten zien dat acute spier- en peesbeschadiging een sterke relatie hebben met bewegingsbereik en snelheid. Dit zou je niet af moeten schrikken aangezien spierbeschadiging een belangrijke stimulus is die spiergroei veroorzaakt. Alleen wanneer de schade groter is dan de capaciteit om van deze schade te herstellen, loop je kans op een blessure. Het stoppen met trainen zorgt wel voor veranderde spiervezel eigenschappen waardoor ze minder tegen de stress van spanning kunnen. Het advies is om langzame herhalingen uit te voeren en de absolute eindvorm van beide kanten van de oefening tijdelijk te vermijden. Voorbeeld: Ga voor een boxsquat in plaats van een reguliere diepe squat en bouw zo de lading opnieuw op.
 4. Zorg dat je meer slaapt
  Je hebt het waarschijnlijk al veel vaker gehoord maar slaap is een van de belangrijkste pijlers in herstel. Wanneer een blessure een zorg voor je is, zorg er dan ook voor dat je voldoende slaap krijgt. Rond de 8 uur kwalitatief goede slaap is voldoende voor een goed herstel. Wanneer een spier de kans niet krijgt om te herstellen, komt het benoemde punt in tip nummer drie aan de orde en wordt de kans op blessures verhoogd.

Hulp bij toepassing

Vind je het lastig om het trainen weer op te pakken en weet je ondanks de tips uit dit artikel niet hoe je het beste je training kunt hervatten? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. Onze personal training programma’s Shapen voor vrouwen, Vital en Relieve zijn allen op maat gemaakt en wij zorgen er bij PIT Fitness voor dat jij niet meer over bovengenoemde zaken en andere zaken aangaande training en voeding hoeft om te kijken.

Waarom is fit zijn nu nóg belangrijker?

“Mensen met ziekten die gerelateerd kunnen worden aan leefstijl, zoals hart- en vaatziekten, obesitas en rokerslongen hebben naar schatting 250% (!) meer kans op een IC-opname als gevolg van een Corona infectie.”

Remco S. Kuipers, Martijn Van Winkelhof

Tijdens de Corona crisis en de daaruit voortkomende maatregelen vanuit het Kabinet is gebleken hoe wij in Nederland creatief kunnen zijn als het gaat om fitness.
Sportscholen zijn vanaf 15 maart gesloten en dit heeft Nederlanders die geregeld gebruik maken van fitness faciliteiten flink beperkt in hun mogelijkheid tot beweging en training. 
Echter is de personal training die wij van PIT Fitness aanbieden de eerste maanden van de crisis voortgezet, met gepaste maatregelen om dit zo veilig en verantwoordelijk mogelijk te laten verlopen. 

Corona virus laat het voordeel van een gezonde leefstijl zien

Met name ongezonde mensen komen op de Intensive Care terecht met Corona. Dit toont dat het voorkomen van besmetting meer zijn vruchten afwerpt dan het behandelen van een infectie. Remco S. Kuipers, cardioloog en farmacoloog, en Martijn van Winkelhof, fiscalist en bedrijfskundige komen tot de bovenstaande constatering, beschreven in het NRC op 1 april 2020.

Nederland heeft een hoge positie als het gaat om de kwaliteit van de collectieve gezondheidszorg in Europa. Wel blijkt dat veel ziekenhuizen een enorm hoog aantal patiënten met ouderdomsziekten hebben, die op een steeds jongere leeftijd blijken op te treden. Het gaat hier om welvaartsziekten die ontstaan als gevolg van ongezonde leefstijlen zoals roken en luchtvervuiling, maar ook bewegingsarmoede en ongezonde voeding.
Mensen met ziekten die gerelateerd kunnen worden aan leefstijl, zoals hart- en vaatziekten, obesitas en rokerslongen hebben naar schatting 250% (!) meer kans op een IC-opname als gevolg van een Corona infectie.

Overgewicht en de verhoogde kans op Corona complicaties

Het lijkt er sterk op dat het risico op complicaties bij een Corona infectie groter is bij mensen met overgewicht. Diederik Gommers, hoofd van de IC-vereniging, stelt dat 80% van de patiënten met Corona op de Intensive Care overgewicht heeft. Dit baseerde hij op zijn eigen indruk en die van zijn collega’s. Onderzoeken uit het buitenland bevestigen zijn indruk. In Groot-Brittannië blijkt bijvoorbeeld dat onder ruim 700 patiënten op de Intensive Care 70% daarvan sterk overgewicht heeft. Volgens hoogleraar Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC stelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat vet ziek kan maken. Zij is o.a. gespecialiseerd in obesitas. In vetweefsel, met name in buikvet, worden allerlei ontstekingsstoffen aangemaakt, wat een chronische lichte ontsteking veroorzaakt.

Deze ontsteking kan het ontstaan van hart- en vaatzieken en diabetes type 2 prikkelen. De mensen met deze specifieke aandoeningen blijken bij een Corona besmetting de ernstige complicaties op te lopen. De chronische ontsteking heeft een effect op het immuunsysteem, die natuurlijk continu aan het werk is en hierdoor in de war raakt. Hierdoor heeft het Corona virus sneller de mogelijkheid om zich te nestelen in het lichaam.

Tot slot heeft het Corona virus het opvallende kenmerk dat het zich aan de cellen van een mens hecht, specifiek aan een soort antenne aan de buitenkant van een cel (ACE2). Ook is er onlangs ontdekt door Chinese wetenschappers dat deze zogenaamde antennes niet enkel op cellen in de longen of darmen zitten, maar ook op vetcellen. Dit verhoogt dus de kans dat mensen met overgewicht het virus niet af kunnen weren. Dit zou theoretisch gezien moeten kloppen, maar dit moet nog wel nader onderzocht worden.

De rol van PIT

Al jaren werken de personal trainers van PIT Fitness dagelijks aan het verbeteren van de vitaliteit van haar leden. Sterker nog, hierin zijn wij officieel de beste van Nederland op het gebied van personal training. Ook nu helpen wij graag om eenieder fitter en vitaler te worden. Of dit nu gaat om de vetmassa verminderen, de longcapaciteit te vergroten of de algehele weerstand te verhogen: wij staan voor u klaar.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek zodat u spoedig kunt gaan werken aan uw fit- en gezondheid.

Update 11 mei: Wijziging bedrijfsactiviteiten COVID-19

Hierbij geven wij u ter kennis dat PIT Fitness per 15 maart 2020 de binnen-fitness activiteiten heeft gestaakt tot nader besluit van de Rijksoverheid. Vandaag, 11 mei, is dit besluit onveranderd en hopen wij op een hervatting van deze activiteiten op 1 juni 2020.
Vanaf heden vindt enkel medisch personal training binnen plaats.

De reguliere personal training is naar buiten verplaatst, op het terrein van de Lievekenshoek. Ook geven wij vanaf 11 mei wekelijkse bootcamps bij de Kaatsheuvelse Ijsbaan.

Bovenstaande veranderingen zijn allen in samenspraak en overeenstemming met gemeente Loon op Zand besproken.

Bij vragen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via ons telefoonnummer of via het contactformulier.