Blog

De rol van fysieke activiteit in eetlust en gewichtscontrole

Wanneer er naar gewichtsverlies gestreefd wordt, kijken we meestal vanuit het perspectief van het veranderen van de inname en verbranding van energie. Sporadisch kijken we naar het effect van het een op het ander. In deze blog gaan we hier op in en leggen we hier verschillende wetenschappelijke onderzoeken tegenover.

Allereerst is het van belang om op te merken dat het enkel kijken naar fysieke activiteit als verhoging van de verbranding van energie een belangrijk onderdeel mist, namelijk de rol van fysieke activiteit op eetlust. Dit beïnvloed indirect de inname van energie.

“Lage activiteit zorgt voor een driedubbele werking op gewichtstoename.”

Belangrijke punten in deze blog:
1. Fysieke activiteit doet meer dan het verhogen van de totale energie besteding. Door een lage mate van activiteit wordt de eetlust ontregeld, wat resulteert in een hogere calorie inname en gewichtstoename. Hogere mate van activiteit reguleert de eetlust waardoor er minder calorieën ingenomen worden.
2. De combinatie van een hoog vetpercentage en een lage mate van activiteit kan de eetlust verder ontregelen en verzadigingseffecten van eten verminderen, waardoor afvallen nog moeilijker wordt.
3. Fysieke activiteit en sport heeft een grens als het gaat om optimaal gewichtsverlies te bereiken. Hoge hoeveelheden aan fysieke activiteit en/of sport kunnen ervoor zorgen dat de totale energieverbranding niet meer omhoog gaat omdat het energieverbruik uit andere componenten van het lichaam naar beneden gaan.

Fysieke activiteit en eetlust

Het menselijk lichaam heeft regulerende mechanismes die ervoor zorgen dat het te weinig of te veel consumeren van calorieën voorkomen wordt. Dit mechanisme gaat extreem gewichtsverlies of gewichtstoename tegen. Theoretisch gezien zou dit obesitas tegen moeten gaan, maar wanneer we te veel afwijken van het activiteitsniveau van onze voorvaders kan dit systeem in de war raken. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken, dat een verhoogde fysieke activiteit leidt tot een groter verlangen naar eten. Dit komt naar voren in een studie waarin werknemers met hogere fysieke activiteit werden geobserveerd en meer aten dan collega’s met minder fysieke activiteit (1). Tegelijkertijd zorgt hogere fysieke activiteit voor een grotere mate van verzadiging op maaltijden (2). Wanneer er weinig fysieke activiteit plaatsvindt zal het controle systeem van het lichaam ontregeld worden op energie inname. Vervolgens zal de energie inname de energie verbranding overschrijden als gevolg van een lagere mate van verzadiging, resulterend in gewichtstoename (3). Wanneer vetmassa toeneemt zal eetlust dus ook toenemen. Bij slanke individuen zal insuline en leptine (stoffen die normaliter meehelpen bij het proces van verzadiging) reactie leiden tot een vermindering van eetlust, maar vetmassa vermeerdering creëert weerstand tegen negatieve feedback acties van insuline en leptine (4, 5). Kortom, lage activiteit zorgt voor een drie dubbele werking op gewichtstoename. Het resulteert in een lager energie verbruik, tegelijkertijd voor een lager verzadigd gevoel van eten en vervolgens een nog grotere eetlust wanneer de vetmassa begint te verhogen. Meer activiteit daarentegen zorgt voor een hogere energie verbranding, een hogere mate van verzadiging na het eten én minder eetlust wanneer de vetmassa zakt.

Bovenstaande bevindingen komen met een kanttekening. Om de eetlust regulatie op orde te krijgen, moet er naar hoge fysieke activiteit gekeken worden als een leefstijl en niet als een korte termijn oplossing voor een hoge vetmassa. Bovengenoemde bevindingen golden voor individuen die een hoog activiteitsniveau onderhouden en dit niet in korte termijn lieten toenemen, wat waarschijnlijk niet tot hetzelfde effect zou leiden (6).

Maximaal energieverbruik

Oorspronkelijk werd er enkel gekeken naar fysieke activiteit op het totale energieverbruik als toevoeging: Wanneer men de activiteit verhoogd, zal het energieverbruik stijgen. In recente jaren is dit in twijfel getrokken door studies op jagers-verzamelaars samenlevingen die hele hoge fysieke activiteit hebben maar niet het gepaarde energieverbruik (7). Dit wil niet zeggen dat cardio slecht is voor het verhogen van calorieverbranding, maar dat er een maximum lijkt te zijn op de hoeveelheid calorieën die een individu aan een stuk kan verbranden. Wanneer dit maximum is bereikt zal het lichaam in het energieverbruik van andere componenten van het lichaam gaan bezuinigen, waardoor de totale verbranding van calorieën hetzelfde blijft ondanks de toename in fysieke activiteit.

Bron: MASS: The Best Of MASS 2018-2019

Tips voor in de praktijk

Fysieke activiteit en sporten zijn geen synoniemen. Het is erg belangrijk om voldoende van beide te doen voor optimale resultaten. Zet bijvoorbeeld elk uur een alarm om even te gaan staan en lopen wanneer je een kantoorbaan hebt. Fiets of loop naar locaties die in de buurt zijn in plaats van de auto pakken. Maak gebruik van een sta bureau of vervang een Netflix serie met een wandeling, bowlen, golfen of iedere andere lage intensiteit sport om beweging te implementeren in je leefstijl terwijl je er ook plezier in hebt.

Literatuur
  1. Mayer, J., P. Roy, and K.P. Mitra, Relation between caloric intake, body weight, and physical work: studies in an industrial male population in West Bengal. American Journal of Clinical Nutrition, 1956. 4: p. 169-175.
  2. Stensel, D., Exercise, appetite and appetite-regulating hormones: implications for food intake and weight control. Ann Nutr Metab, 2010. 57 Suppl 2: p. 36-42.
  3. Shook, R.P., et al., Low levels of physical activity are associated with dysregulation of energy intake and fat mass gain over 1 year. The American Journal of Clinical Nutrition, 2015. 102(6): p. 1332- 1338.
  4. Flint, A., et al., Associations between postprandial insulin and blood glucose responses, appetite sensations and energy intake in normal weight and overweight individuals: a meta-analysis of test meal studies. Br J Nutr, 2007. 98(1): p. 17-25.
  5. Morton, G.J., et al., Central nervous system control of food intake and body weight. Nature, 2006. 443(7109): p. 28-95.
  6. Whybrow, S., et al., The effect of an incremental increase in exercise on appetite, eating behaviour and energy balance in lean men and women feeding ad libitum. British Journal of Nutrition, 2008.
  7. Pontzer, H., et al., Constrained Total Energy Expenditure and Metabolic Adaptation to Physical Activity in Adult Humans. Current biology : CB, 2016. 26(3): p. 410-417.
  8. Beaulieu, K., et al., Homeostatic and non-homeostatic appetite control along the spectrum of physical activity levels: An updated perspective. Physiology & Behavior, 2017.
  9. Helms, E. et al., The Role of Physical Activity in Appetite and Weight Control. Physical copy: MASS: The Best Of Mass 2018-2019: p67-73

Van doel tot doen: Willem

In de ‘Van doel tot doen’ van PIT Premium Fitness willen wij de verhalen achter onze leden vertellen om je een kijkje te geven in de authentieke ervaringen bij PIT. Ditmaal de fitness journey van Willem (53), een ondernemer uit Sprang-Capelle.

Doelstelling
Willem heeft zich jaren niet fit en gezond gevoeld door een zware leefstijl waar weinig sport en beweging aan te pas kwam.
Na een bezoek bij de huisarts in november 2018 werd duidelijk dat Willem drastisch moest veranderen. Hij had extreem hoge waardes, in o.a. cholesterol en bloeddruk. Zijn longinhoud was door 40 jaar lang intensief roken erg klein geworden. Bovendien is Willem zijn been verbrijzeld geweest en is hij een zware schouderoperatie ondergaan.

Via internet is Willem bij PIT terechtgekomen en is een twee wekelijks Personal Training traject gestart. In eerste instantie was dit een confronterende ervaring.

‘Tijdens de eerste training van Roy had ik echt een ‘’Oh shit’’ moment. Ik raakte snel uitgeput en het was frustrerend dat ik het niet kon afmaken.’

Motivatie
Nadat Willem een langere periode Personal Training bij PIT af had genomen kreeg hij de smaak te pakken. De positieve effecten waren duidelijk te merken, fysiek én mentaal.
De motivatie van de Personal Trainers bij PIT is aanstekelijk en toen de knop eenmaal om was bij Willem, werd hij steeds fanatieker. Hij wist: ‘Dit gaat mij nooit meer gebeuren’. 

Verder is Willem gestopt met roken, wat bevorderend heeft gewerkt voor zijn uithoudingsvermogen tijdens het sporten. Het in gewicht aankomen na het stoppen met roken is voor Willem geen rem geweest. Doordat hij fanatiek PIT Personal Training bleef volgen en goed op zijn voeding heeft gelet, is hij alleen maar meer afgevallen. 

Gezinsleven
Willem heeft grote veranderingen doorgemaakt, maar vooral binnen zijn gezin zijn de positieve effecten te merken. Hij is thuis veel energieker en vrolijker.

‘Mijn vrouw en zoon hebben beiden mijn voorbeeld gevolgd en zijn ook gestopt met roken. Mijn zoon is zelfs gestart met regelmatig fietsen.’

Mindset
Wat Willem graag mee wilt geven is dat de welbekende mindset over het niet meer fit kunnen worden na je 50ste levensjaar, onzin is.
De onzekerheid voor de start van een Personal Training traject is heel normaal, zeker op een latere leeftijd. Het gaat met name om de eerste stap die gezet moet worden. Wanneer je een plek vindt waar je je begrepen, welkom en op je gemak voelt gevonden hebt, krijg je zo de smaak te pakken.
Willem heeft dit bij PIT gevonden. 

In maart 2019 is Willem na vier maanden Personal Training opnieuw bij de huisarts geweest. Deze was stomverbaasd door de goede waardes n.a.v. de slechte resultaten van afgelopen november. 

Toekomst
Graag wilt Willem zijn grenzen blijven verleggen met sporten. In november start hij weer voor vijf keer per week Personal Training i.v.m. de vrije indeling van zijn uren vanaf desbetreffende maand.
Begin september heeft Willem de Kikathlon afgerond in de Zaanstreek. Dit is een 1/8 triatlon voor het goede doel. 

Ook doet hij mee aan een fietswedstrijd voor de Maag Lever Darm stichting, waar hij 80 km gaat fietsen. 

Heeft dit verhaal jouw interesse gewekt en wil jij meer weten? Vraag een vrijblijvende intake aan en bespreken wij samen jouw fitness doelstellingen. 

Van doel tot doen: Patrick en Michelle

In “Van doel tot doen” van PIT Fitness willen wij de verhalen achter onze leden vertellen om je een kijkje te geven in de authentieke ervaringen bij PIT. Ditmaal de fitness journey van Patrick en Michelle, een stel uit Kaatsheuvel. 

Doelstellingen

Voor Michelle was haar doelstelling bij de start afvallen, meer spierdefinitie creëren en fitter voelen.
Ook heeft zij voorafgaand aan haar start bij PIT een schouder operatie gehad, dit omdat haar schouder frequent uit de kom ging bij sport en beweging. Het sporten bij PIT heeft het instabiele gevoel in haar schouder weggehaald en bovendien is Michelle ook weer begonnen met hockey, wat zij in haar jeugd altijd gedaan heeft.

Voor Patrick was de doelstelling spiermassa aankomen en frequente beweging in zijn leven brengen. Zijn drukke horecaleven en daarbij een ongezonde leefstijl hadden geen positief effect op zijn gezondheid en welzijn. Patrick wilde dit graag verbeteren maar had hier tot de start bij PIT niet de juiste handvatten voor gekregen.

Michelle is zonder specifieke verwachtingen gestart bij PIT, naarmate zij langer aan het sporten was is zij doelen gaan stellen m.b.t. trainen.
Patrick is gestopt met voetballen en wilde graag frequente beweging in zijn leven houden.
Het gezamenlijke doel was met name elkaar vaker kunnen zien, vanwege het feit dat Patrick en Michelle elkaar vanwege uiteenlopende werktijden weinig zagen. Duo personal training was voor hen dus ook quality time als stel. 

Ontwikkeling

Naarmate zij langer sportten bij PIT kregen Patrick en Michelle een hele andere leefstijl. Zij drinken geen of minder alcohol, zijn beide gestopt met roken en beamen beiden dat zij actiever de dagen beginnen. Zelfs in de omgang met elkaar als partners is er meer rust. Samen hebben zij een goede mindset ontwikkeld en blijft het sporten bij PIT hen inspireren.
Samen sporten heeft enorm geholpen met het motiveren van elkaar in gezond eten en bewegen en het tijd vrijmaken voor elkaar.

Het sporten bij PIT Fitness onderscheidt zich enorm van andere sportscholen of fitnesscentra voor Patrick en Michelle.
De fitnesswereld heeft het stel voorafgaand de start bij PIT een intimiderend gevoel gegeven. Bij de PIT trainers kregen zij een heel relaxed en welkom gevoel over het zijn van een beginnende sporter. ‘Beginnen bij het begin’ is het overheersende positieve gevoel bij de start en er wordt continu aan de achterliggende gedachte van het sporten gedacht. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan alle invalshoeken m.b.t. fitness en een gezonde leefstijl.
Bovendien is de wijze van trainen, wat privacy en zuiver contact biedt, een grote bijdrage aan dit goede gevoel.

Heeft dit verhaal jouw interesse gewekt en wil jij meer weten? Vraag een vrijblijvende intake aan en bespreken wij samen jouw fitness doelstellingen. 

Meten is weten – Hoe meten wij progressie op?

Wanneer je start met een personal training traject, wil je er natuurlijk vol voor gaan. En terecht. Je past je voeding op aanwijzing van de trainer aan en gaat aan de slag met je eerste trainingen. Na verloop van tijd begint je lichaam te veranderen en wil je weten wat er precies is verandert en hoeveel vooruitgang je hebt geboekt. Deze resultaten nemen wij maandelijks zorgvuldig met je door.

InBody 270 – Lichaamscompositie analyse

Resultaat bestaat uit tastbare feiten maar ook uit niet tastbare feiten. De niet tastbare feiten zijn vooral de voordelen die je gaat voelen in het dagelijkse leven. Zo kan het simpele feit dat je soepeler een trap op loopt al een positief resultaat zijn. Meer energie gedurende de dag en betere slaap zijn andere voorbeelden van niet tastbaar resultaat. Wanneer je bij ons komt met klachten in je onderrug, dan kan de afname van deze klachten misschien zelfs de meest aangename vooruitgang zijn. Sommige resultaten hiervan zijn meetbaar en deze houden wij natuurlijk ook periodiek in de gaten. De verandering van de lichaamssamenstelling voel je vaak minder snel aan en daarom is het belangrijk om dit met goede apparatuur te meten. Bij PIT Premium Fitness gebruiken onze personal trainers de beste apparatuur beschikbaar op de markt, namelijk de InBody 270.

Onze InBody 270

Het resultaatvel

Wanneer we een meting uitvoeren op de InBody 270, dan rolt er een uitgebreid resultaat uit wat je direct op papier te zien krijgt. De standaard zaken als gewicht, vetmassa, spiermassa en lichaamswater worden nauwkeurig gemeten en weergegeven. Daarbij worden zowel spier- als vetmassa ook segmentaal gemeten. Dit wil zeggen dat we kunnen zien hoeveel spier- en vetmassa er op iedere arm en been zit en op de romp. Zo is het voor de personal trainers gemakkelijk om onbalans te zien en hier het trainingsplan op aan te passen. Dit is belangrijk omdat een onbalans in spiermassa kan zorgen voor verschillende fysieke klachten. Bij onderrug klachten is het fijn om als focuspunt de spiermassa op de romp te nemen en deze actief te verhogen. Kortom, de mogelijkheden zijn enorm waardoor je zo snel mogelijk je doelstelling bereikt.

Een voorbeeld van het resultaat vel van een InBody meting

Op basis van het resultaat vel kan de trainer samen met jou kijken naar de ideale aanpak op het gebied van voeding. Voor ons als trainers rollen er alle belangrijke cijfers uit die wij nodig hebben om een passend voedingsplan te maken. De combinatie tussen het voedings- en trainingsplan en de corresponderende cijfers van de meting, zorgen ervoor dat wij altijd resultaten garanderen. Het fijne voor jou is, dat wij alles voor je uitzoeken en uitwerken zodat jij lekker je gang kan gaan met trainen en gezond eten. Volg jij onze richtlijnen, dan sta je elke maand weer tevreden bij de meting met een goed resultaat.

Train je niet bij ons? Geen probleem! Maak gerust een afspraak bij ons voor een InBody consult. Wij laten je graag een meting bij ons doen.

Hoe val je af? Zo eenvoudig mogelijk

Afvallen – een doelstelling waar velen naar streven. Er wordt altijd een hoop gesproken, gediscussieerd en geprobeerd en toch blijft er onduidelijkheid over hoe het nou echt moet. Veel specialisten komen met ‘de beste manier’ om af te vallen door middel van het optimale dieet. De realiteit is dat er geen beste manier bestaat omdat dit voor iedereen verschillend is. De beste manier om af te vallen is de manier die voor jouw gevoel het makkelijkst vol te houden is. Uiteindelijk is continuïteit de belangrijkste voorwaarde voor vooruitgang.