fbpx

Wat is personal training? (Deel 1)

Personal training – wat is het nou precies? Ondanks dat personal training een steeds duidelijker worden begrip wordt, zijn er nog steeds erg veel mensen die niet weten wat personal training nou precies is. “Dat is met van die gewichten pompen om gespierd te worden, toch?” is het meest gegeven antwoord wanneer ik aan iemand vraag wat personal training voor hem of haar inhoud. Al hoewel dit geen verkeerd antwoord is, vat dit het wel heel summier samen.

Om een duidelijk beeld te schetsen over personal training, verdelen we het onder in extrinsiek, intrinsiek, medisch, voeding en lifestyle.

EXTRINSIEK

Onder extrinsiek schalen we alle factoren die van buitenaf komen. De meest gebruikte motivatie om te beginnen met personal training is het veranderen van de fysieke gesteldheid, en dan specifiek, afvallen. Dit is natuurlijk een goede motivatie om te starten maar zoals velen merken wanneer zij beginnen, is dit de absolute basis. Bij een personal training traject kan gericht worden op vet verbranding, dit wil zeggen dat we de vetmassa gaan verminderen. Hier tegenover staat dat de we spiermassa laten toenemen. Het voordeel is dat spiermassa de vormen van het lichaam kan accentueren terwijl vet voor de meeste mensen in de weg zit, daarbij verhoogt het ook de stofwisseling waardoor je later sneller vet kan verbranden. De combinatie van deze factoren zorgt ervoor dat het lichaam er optimaal uitziet en het lichaam optimaal kan presteren.

INTRINSIEK

Intrinsiek is het stuk dat vanzelf komt en dat aansluit op het extrinsieke gedeelte. Mensen die willen starten met personal training komen voornamelijk binnen met extrinsieke motivatie factoren en vergeten het intrinsieke gedeelte. Wanneer je een tijd bezig bent met personal training zul je gaan merken dat je steeds beter in je vel gaat zitten en dat je zelfvertrouwen toeneemt. Dit kan komen doordat je resultaat begint te zien, maar ook omdat de dagelijkse activiteiten gewoon een stuk makkelijker gaan. Vaak wordt opgemerkt dat dit gevoel veel zwaarder weegt dan de vooruitgang in uiterlijk. Zo krijg ik vaak de vraag: “Ben ik te dik?” Mijn antwoord is dan dat ik hier geen concreet antwoord op kan geven omdat dik naar mijn mening subjectief is. Wanneer iemand onder de noemer overgewicht valt aan de hand van het vetpercentage, geef ik aan dat het  vetpercentage niet optimaal is voor de gezondheid. Zolang je daar onder zit en je voelt je lekker in je lijf ben je alles behalve te dik of te zwaar. Vaak kan deze acceptatie of dit gevoel bereikt worden door personal training.

MEDISCH

Vrijwel iedereen heeft wel eens ergens een pijntje en wat veel mensen niet weten is dat dit het beste te verhelpen is door te bewegen. Om die reden wordt er bij een personal training traject veel gelet op aansterking van spieren die de gewrichten ondersteunen, zodat de kans op blessures en pijntjes minimaal is. Daarbij worden verschillende behandelmethoden toegepast om van klachten af te komen. Regelmaat is hierbij het sleutelwoord.

VOEDING

Wanneer je een gezonde levensstijl nastreeft, kan een gebalanceerde voeding niet achterblijven. Voor de begeleiding in voeding wordt een duidelijke methodiek gehanteerd. Zo zeg ik altijd: Ik kan elke avond een lekkere pasta voor je koken maar het is veel nuttiger om hier het recept van te geven zodat jij deze zelf kan maken. Bij PIT geloven wij erin dat een goed voedingspatroon alleen kan slagen wanneer je de vrijheid hebt om zelf te kiezen wat je wil eten. Het enige vereiste hiervoor is de kennis zodat je weet wat je wel en niet kunt eten en op welke tijdstippen.

Voldoende bewegen kan voor veel mensen al een uitdaging op zich zijn en dit hoeft niet altijd een direct verband te hebben met sporten. Bij een personal training traject wordt er altijd nauwkeurig gekeken hoe de levensstijl verbeterd kan worden zodat je gedurende de dag nog wat extra beweging kan toevoegen en dus nog betere resultaten kan behalen.

Zoals je hebt kunnen lezen, is personal training dus veel meer dan je wellicht dacht. Mocht je nog meer informatie willen, neem dan gerust contact op.