fbpx

Waarom is fit zijn nu nóg belangrijker?

“Mensen met ziekten die gerelateerd kunnen worden aan leefstijl, zoals hart- en vaatziekten, obesitas en rokerslongen hebben naar schatting 250% (!) meer kans op een IC-opname als gevolg van een Corona infectie.”

Remco S. Kuipers, Martijn Van Winkelhof

Tijdens de Corona crisis en de daaruit voortkomende maatregelen vanuit het Kabinet is gebleken hoe wij in Nederland creatief kunnen zijn als het gaat om fitness.
Sportscholen zijn vanaf 15 maart gesloten en dit heeft Nederlanders die geregeld gebruik maken van fitness faciliteiten flink beperkt in hun mogelijkheid tot beweging en training. 
Echter is de personal training die wij van PIT Fitness aanbieden de eerste maanden van de crisis voortgezet, met gepaste maatregelen om dit zo veilig en verantwoordelijk mogelijk te laten verlopen. 

Corona virus laat het voordeel van een gezonde leefstijl zien

Met name ongezonde mensen komen op de Intensive Care terecht met Corona. Dit toont dat het voorkomen van besmetting meer zijn vruchten afwerpt dan het behandelen van een infectie. Remco S. Kuipers, cardioloog en farmacoloog, en Martijn van Winkelhof, fiscalist en bedrijfskundige komen tot de bovenstaande constatering, beschreven in het NRC op 1 april 2020.

Nederland heeft een hoge positie als het gaat om de kwaliteit van de collectieve gezondheidszorg in Europa. Wel blijkt dat veel ziekenhuizen een enorm hoog aantal patiënten met ouderdomsziekten hebben, die op een steeds jongere leeftijd blijken op te treden. Het gaat hier om welvaartsziekten die ontstaan als gevolg van ongezonde leefstijlen zoals roken en luchtvervuiling, maar ook bewegingsarmoede en ongezonde voeding.
Mensen met ziekten die gerelateerd kunnen worden aan leefstijl, zoals hart- en vaatziekten, obesitas en rokerslongen hebben naar schatting 250% (!) meer kans op een IC-opname als gevolg van een Corona infectie.

Overgewicht en de verhoogde kans op Corona complicaties

Het lijkt er sterk op dat het risico op complicaties bij een Corona infectie groter is bij mensen met overgewicht. Diederik Gommers, hoofd van de IC-vereniging, stelt dat 80% van de patiënten met Corona op de Intensive Care overgewicht heeft. Dit baseerde hij op zijn eigen indruk en die van zijn collega’s. Onderzoeken uit het buitenland bevestigen zijn indruk. In Groot-Brittannië blijkt bijvoorbeeld dat onder ruim 700 patiënten op de Intensive Care 70% daarvan sterk overgewicht heeft. Volgens hoogleraar Liesbeth van Rossum, internist-endocrinoloog in het Erasmus MC stelt dat er sterke aanwijzingen zijn dat vet ziek kan maken. Zij is o.a. gespecialiseerd in obesitas. In vetweefsel, met name in buikvet, worden allerlei ontstekingsstoffen aangemaakt, wat een chronische lichte ontsteking veroorzaakt.

Deze ontsteking kan het ontstaan van hart- en vaatzieken en diabetes type 2 prikkelen. De mensen met deze specifieke aandoeningen blijken bij een Corona besmetting de ernstige complicaties op te lopen. De chronische ontsteking heeft een effect op het immuunsysteem, die natuurlijk continu aan het werk is en hierdoor in de war raakt. Hierdoor heeft het Corona virus sneller de mogelijkheid om zich te nestelen in het lichaam.

Tot slot heeft het Corona virus het opvallende kenmerk dat het zich aan de cellen van een mens hecht, specifiek aan een soort antenne aan de buitenkant van een cel (ACE2). Ook is er onlangs ontdekt door Chinese wetenschappers dat deze zogenaamde antennes niet enkel op cellen in de longen of darmen zitten, maar ook op vetcellen. Dit verhoogt dus de kans dat mensen met overgewicht het virus niet af kunnen weren. Dit zou theoretisch gezien moeten kloppen, maar dit moet nog wel nader onderzocht worden.

De rol van PIT

Al jaren werken de personal trainers van PIT Fitness dagelijks aan het verbeteren van de vitaliteit van haar leden. Sterker nog, hierin zijn wij officieel de beste van Nederland op het gebied van personal training. Ook nu helpen wij graag om eenieder fitter en vitaler te worden. Of dit nu gaat om de vetmassa verminderen, de longcapaciteit te vergroten of de algehele weerstand te verhogen: wij staan voor u klaar.

Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek zodat u spoedig kunt gaan werken aan uw fit- en gezondheid.